Onze tips voor een literaire ‘paaspauze’!

Of wij de coronapandemie moe zijn?
Zeker en vast.
Of we het hoofd laten hangen?
Soms.

Het is frustrerend om telkens plannen te moeten bijstellen, om boekingen en optredens geannuleerd te zien, om niet te weten wanneer het einde écht in zicht is.

Of we bij de pakken blijven zitten?
Nee, dat nu ook weer niet.

Schrijvers blijven schrijven en literatuur blijft een uitgelezen bron van ontspanning en troost. Een wereldwijde pandemie verandert daar niets aan. Wij doen lekker verder en geven je graag een aantal tips mee waaraan je je tijdens de intussen beruchte ‘paaspauze’ kan laven.

Er komen vast en zeker betere tijden aan (alleen weet niemand nog wanneer, haha).


  1. Wegens ‘paaspauze’ verlengd: 2.0-voorstellingen ‘Mijn oma is kwijt’ en ‘Een held’

Een held lancering!.JPG

Dankzij de culturele activiteitenpremie van de Vlaamse overheid konden we van de succesvolle muzikale vertelvoorstellingen ‘Een held’ en ‘Mijn oma is kwijt’ een online alternatief maken.

‘Een held 2.0’ en ‘Mijn oma is kwijt 2.0’ zijn op maat gemaakt voor kinderen in lockdown: naast kijken en luisteren is het zelf aan de slag gaan een belangrijk onderdeel van de voorstelling. Kinderen en hun ouders vindenn er inspiratie om te spelen met taal en beeld, leuke knutselopdrachten en ondervinden zo dat je veel meer met een verhaal kunt doen dan je denkt.

Omwille van de ‘paaspauze’ en door de vele enthousiaste reacties die we al mochten ontvangen, verlengen we beide ‘twee punt nullekes’ tot zondag 18 april 2021.

Benieuwd?

  • Meld je hier aan voor een sleutel die je toegang verschaft tot ‘Een held 2.0’, dat zich afspeelt in Camelot: https://www.lnvt.be/producties/een-held.

  • ‘Mijn oma is kwijt 2.0’ kan je hier ontdekken.

2. Bouw een ‘Lockdownfeest’ met Anke Verschueren en Het Bureau van Lang- en Achtzaamheid

Wie had gedacht dat we exact een jaar later opnieuw in lockdown zouden gaan? Niemand, maar Anke Verschueren had vorig jaar in maart wel proactief haar audiorecorder bij de hand om de geschiedenis vast te leggen toen de eerste lockdown werd afgekondigd. Samen met haar twee zussen bracht ze de eerste lockdown door in haar ouderlijk huis in het Kempense Morckhoven.

De opnames die ze maakte, vormden de bron voor een ontroerend luisterverhaal waarin haar familie de hoofdrol speelt. Sien De Smet van Het Bureau van Lang- en Achtzaamheid zocht en vond er de juiste beeldtaal bij. Het resultaat is 'Lockdownfeest', een kort poëtisch pareltje dat de tranen doet rollen van het lachen, maar ook van weemoed.

Ga even 10 minuten zitten en geniet!

 

3. Bezoek een (lokale) boekhandel: essentieel winkelen zonder afspraak (in Vlaanderen)

In België vallen de boekhandels onder de ‘essentiële winkels’, wat wil zeggen dat je er kan winkelen zonder op voorhand een afspraak te maken. Toch moeilijk om zelf naar de winkel te gaan? Intussen bieden vrijwel alle lokale zelfstandige boekhandels in Vlaanderen én Nederland verschillende oplossingen aan om je toch te kunnen voorzien van het broodnodige leesvoer.

Verlegen om leestips?

  • Het stad in mij van Maud Vanhauwaert werd op 1 april bekroond met de Jan Campert-prijs. Volgens de jury trekt Maud de lezer ‘mee haar universum in’ en loodst ze haar lezers ‘van droom naar daad, van woord naar gedicht, van project naar installatie […] samen een schitterend vormgegeven verhaal van tot op het bot benutte poëtische vrijheid.’
    Als je even wil ontsnappen aan de realiteit: die is je boek!

  • In mijn mand van Lieke Marsman, de Nederlandse Dichter des Vaderlands 2021-2022: 'De poëzie van Dichter des Vaderlands Lieke Marsman kun je niet onbewogen naast je neerleggen. [..] In mijn mand is een ode aan leven. Ik vermoed dat deze nieuwe Dichter des Vaderlands veel moois voor ons in petto heeft.' - Alfred Schaffer, De Groene Amsterdammer

  • Boem Paukeslag: op strooptocht door Paul van Ostaijens Bezette Stad van Matthijs de Ridder, waarin hij vertelt hoe Van Ostaijen ertoe kwam zijn kapotte tijd te vangen in het grootste literaire experiment dat de internationale avant-garde zou voortbrengen. Tegelijkertijd neemt hij de lezer mee op strooptocht* door de verlaten straten, de ruïnes en het kolkende nachtleven van het bezette Antwerpen. Met veel gevoel voor historisch detail destilleert hij zo het verhaal uit de fragmentarische dichtbundel Bezette stad.

  • Besmette Stad, de bloemlezing die Matthijs de Ridder en Willem Bongers-Dek samenstelden op basis van het multimediale project Besmette Stad, waarbij meer dan honderd Vlaamse en Nederlandse kunstenaars op zoek gingen naar een hedendaags artistiek antwoord op van Ostaijens boek. Met bijdragen van onder vele anderen: Lieke Marsman, Lisette Ma Neza, Babs Gons, Maud Vanhauwaert, Anke Verschueren en vele, vele anderen..

cover leestips paaspauze.png

*WIST JE DAT?
Je zelfstandig de Paul van Ostaijenwandeling kan wandelen die Vlaams-Nederlands Huis deBuren en Matthijs de Ridder hebben ontwikkeld? Je vindt ze in de ErfgoedApp.


4. Bezoek de expo ‘Bezette stad x 5’ en bewonder het bijzondere werk van Younes van den Broeck a.k.a. Spitler

Neem in plaats van de trein naar de kust, de trein in omgekeerde richting en reis naar Hasselt!

Vijf jonge kunstenaars, onder wie Younes van den Broeck a.k.a. Spitler, nemen op een frisse, eigentijdse manier Van Ostaijens dichtbundel 'Bezette Stad' onder handen. Het vertrekpunt was de collectie van het Letterenhuis, met onder andere drukproeven en brieven van Paul van Ostaijen. Het eindpunt: een reizende multimediale installatie.

De reizende installatie Boem Paukeslag spoort jongeren aan om na te denken over thema’s uit de dichtbundel die vandaag nog steeds relevant zijn, zoals stedelijkheid, oorlog, beeldvorming, taal en kunst. Maar ze inspireert ook tot kritisch kijken naar hun omgeving, om hier inspiratie uit te halen en er creatieve uitingen aan te geven. Net zoals van Ostaijen deed met de iconische dichtbundel Bezette Stad.

De expo is op dit moment te zien in de bibliotheek van Hasselt en gaat nadien op reis. Meer informatie, zoals wanneer de expo waar te zien zal zijn, vind je hier.

© Younes van den Broeck a.k.a. Spitler

© Younes van den Broeck a.k.a. Spitler

Extra tip!

Ook de expo Bezette Stad 100! is meer dan een bezoek waard! Ga terug in de tijd en dompel je onder in de wereld waarin Van Ostaijen en zijn vrienden leefden en werkten. Van Antwerpen als bezette stad tijdens de Eerste Wereldoorlog naar Berlijn tijdens de roaring twenties waar de iconische bundel 'Bezette Stad' geschreven werd. Te zien in het Letterenhuis, van zaterdag 27 maart 2021 tot zondag 27 juni 2021 van 10:00 tot 17:00. Reserveren is verplicht en kan hier.

Vorige
Vorige

Maud Vanhauwaert lanceert samen met Sofie Gheysens en Jelle Jespers postkaartenset ‘Hier mag het’

Volgende
Volgende

‘Het stad in mij’ bekroond met de Jan Campert-prijs 2020