‘Het stad in mij’ bekroond met de Jan Campert-prijs 2020

Het stad in mij - cover 1.png

Maud Vanhauwaert heeft de Jan Campert-prijs 2020 ontvangen voor haar bundel Het stad in mij. In deze bundel blikt Maud terug op de periode waarin ze stadsdichter was van Antwerpen (2018-2019), maar geeft ze ook een bredere inkijk in de verschillende pogingen die ze de voorbije jaren ondernomen heeft om de poëzie los te weken van het papier. Het boek is een uniek werk geworden dankzij de vormgeving van Jelle Jespers en de foto’s van Sofie Gheysens.

Maud ‘schrijft de lezer aan, trekt je mee haar universum in, lijkt naast je te zitten om te bladeren en te vertellen’. Ze loodst haar lezers ‘van droom naar daad, van woord naar gedicht, van project naar installatie’; het lijken ‘veel losse flarden – gedichten, performances, installaties, zelfs een spelbord – maar samen een schitterend vormgegeven verhaal van tot op het bot benutte poëtische vrijheid’, aldus het rapport. 

Rebekka de Wit schreef een begeleidend essay bij de prijs: ‘In de poëtica van Vanhauwaert is poëzie niet een kleine moeilijk vindbare afdeling in de boekhandel of bibliotheek, het is iets wat bijna in de dingen zelf zit of tussen de dingen, en de dichter is degene die er slechts een licht op zet en je daarmee uitnodigt ernaar te kijken.’

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Arjen Fortuin, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Carl De Strycker en Sarah Vankersschaever. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden. 

Meer lezen kan op de website van het Literatuurmuseum: https://literatuurmuseum.nl/literatuurprijzen.

Bekijk de bijzondere boekvoorstelling van Het stad in mij

Een productie van Behoud de Begeerte, met glansrollen voor Joke van Leeuwen, Warre Borgans, Gusta Maes, Kurt Demey en Janne Desmet.

Vorige
Vorige

Onze tips voor een literaire ‘paaspauze’!

Volgende
Volgende

Younes van den Broeck levert bijdrage aan de mobiele expo ‘Boem Paukeslag!’