FAAR in 7 (of 8) hoogtepunten
Zeven hoogtepunten selecteren uit meer dan zeventig programma’s: het is voor een festivalkapitein eigenlijk een onmogelijke opdracht. Daarom deed ik er een paar extra.
Mocht ik het festival niet zelf hebben geprogrammeerd én mocht ik mezelf een aantal keer kunnen vermenigvuldigen: ik zou deelnemen aan elk auteursgesprek, elke voorleessessie, elke workshop en, jawel, samen met 49 andere durvers moedig een duik nemen in de zee.
Maar helaas (niet heus helaas, hoor, ik ben heel graag de kapitein van FAAR): als organisator mis je altijd een deel van het feest, omdat je gewoon niet overal tegelijk kunt zijn. Meer dan 10 locaties, 70 programma’s en 120 auteurs: het is ook niet weinig. Ik ben heel erg trots op het aanbod dat mijn mede-curatoren Lies Poignie, Guinevere Claeys en ik hebben samengesteld.
Speciaal voor jou selecteerde ik mijn meest bijzondere zeven, met die belangrijke dienstmededeling dat ik de uitverkochte programma’s buiten beschouwing laat (150 deelnemers voor de sectormiddag voor literaire professionals i.s.m. met deBuren en de lage landen! Een uitverkochte Openingsavond! Twee uitverkochte sessies van Brave New Words! Twee uitverkochte belle epoque wandelingen met Kurt Van Eeghem! Uitverkochte voorleessessie met Hanne Luyten en Noëmie Willemen!)
Tot volgende week in Oostende dan?
Liefs,
Ellen - LNVT
P.S.: Ontdek het volledige programma op www.faaroostende.be.
P.P.S: Als het programma je toch niet overtuigd, zak dan af naar Oostende voor het weer. Het eerste lenteweekend valt samen met FAAR! Onderstaande weervoorspellingen zijn niet gemanipuleerd, check de website van het KMI voor verificatie.
1. Nacht van de Razernij (i.s.m. Theater aan Zee)
Zaterdag 9 maart | De Grote Post | 19.30 uur - 01.00 uur
Tickets & info
Weinig emoties zijn zo onderdrukt en onderschat als boosheid. Door onze boosheid niet of slecht te uiten, miskennen we de constructieve, scheppende kracht van deze emotie. Samen met een resem aan geweldige schrijvers en creatieve geesten gaan we aan de slag met deze basisemotie. Dat mag je letterlijk nemen, want naast praten over razernij krijg je ook de kans om opgekropte woede eruit te boksen of te dansen. Hou je vast, want passeren die avond de revue: Damiaan Denys, Lieke Marsman, Lisa Weeda, Ibe Rossel, Arno Van Vlierberghe, Heleen Debruyne, Els Heene, Jan Sobrie en Alexia Leysen.
Nadien gaan we dansen met DJ Elefsina!
2. Het alfabet voor groot verdriet
Zaterdag 9 maart | Upstairs Hotel | 15.30 uur - 16.30 uur
Tickets & info
Ik ben heel blij dat we dit jaar opnieuw een podium - of eerder een put (gezien de locatie in Upstairs Hotel, haha, zie onder) - om een aantal belangrijke boeken uit te lichten voor jonge lezer(tje)s. Een boek dat me erg na aan het hart ligt is Het alfabet voor groot verdriet van Uus Knops en Sassafras De Bruyn. Praten met kinderen over de dood in al zijn facetten is niet eenvoudig, maar dit boek opent het gesprek. Tijdens FAAR zal Sarah Smet voorlezen uit het boek, terwijl Uus haar zal vergezellen met een paar extra tips voor ouders hoe je een moeilijk onderwerp als de dood kan bespreken met je kinderen. Zeer de moeite!
Check ook zeker de andere interactieve voorleessessies voor kinderen in Upstairs. Hieronder een foto van de locatie mocht je nog een beetje overtuiging nodig hebben.
3. Wie schrijft er/de geschiedenis? Vrouwen en hun biografie en vrouwen als biograaf
Zaterdag 9 maart | KAAP | 10.30 uur - 12.00 uur
Tickets & info
Samen met Nadia Nsayi, Josephine Rombouts en Sarah De Grauwe verdiepen we ons in de levens van schrijvers en dichters, vorstinnen en kokkinnen, vrouwelijke wetenschappers en ondernemers die schier onmogelijke hordes moesten nemen om tot hun bijzondere prestaties te komen. Hun verhalen zijn in de geschiedenis onderbelicht gebleven. Tegelijk valt op dat vrouwelijke biografen, zoals deze drie auteurs, aan een inhaalbeweging zijn om de puntjes op de ‘i’ te zetten en om deze opmerkelijke vrouwen in de schijnwerpers te zetten.
Met Heleen Debruyne en Loulou Drinkwaard gaan deze auteurs in gesprek over deze noodzakelijke rechtzetting, maar ook over de weg die we nog af te leggen hebben. Uiterst belangrijk gesprek!
4. Over vrouwen en hormonen
Zaterdag 9 maart | Thermae Palace | 13.30 uur - 14.30 uur
Tickets & info
Omdat ik zelf vrij recent ben gediagnostisceerd met secundaire bijnierinsufficiëntie, ben ik me de laatste maanden stevig beginnen inlezen in alles wat hormonen betreft. Zo kwam het boek Hormonen en vrouwen van de Nederlandse biopsycholoog Estrella Montoya op mijn radar, over de invloed van hormonen op hersenen, gedrag en emoties. Ik ben verguld dat ze het zag zitten om de oversteek te maken naar Vlaanderen voor FAAR.
Nog een extra tip als de werking van hormonen en de impact ervan op je dagelijks welzijn je zouden interesseren: op zondag geeft hormoonexpert Lieselot Theys om 13.30 uur een lezing in De Klas over haar boek Onze hormonen, onderschatte helden. Ook een aanrader!
5. Hugo Matthysen over leven en werk
Zondag 10 maart | De Kleine Post | 15.00 uur - 16.00 uur
Tickets & info
Hoe vaak krijg je Hugo Matthysen te horen of te zien als Hugo Matthysen? Exact, heel weinig. Hugo belichaamt zoveel alter ego’s, dat we eigenlijk niet goed weten wie de man achter al deze typetjes is. Weet hij het zelf nog wel? Die vraag zal Melissa Giardina hem zeker stellen tijdens dit openhartige gesprek op FAAR. Voor alle duidelijkheid: Hugo Matthysen komt als Hugo Matthysen en blikt terug op leven en werk. Voor de die hard fans en voor alle andere liefhebbers.
6. Over nationalisme: Anton Jäger, Tom Lanoye en Bas Heijne
Zondag 10 maart | De Grote Post | 15.00 uur - 16.00 uur
Tickets & info
Terwijl ik mijn tips aan het verzamelen ben, maakt De Standaard bekend dat honderd dagen voor de verkiezingen Vlaams Belang hoger scoort dan ooit in de peilingen. Dan ooit. Net geen 28 procent. Ik heb geen extra argument nodig om het gesprek dat Anton Jäger, Tom Lanoye en Bas Heijne, die in Nederland Geert Wilders de vorige verkiezingen zag winnen, zullen voeren over nationalisme in de kijker te zetten. 2024 wordt een zeer belangrijk jaar.
7. Denken over morgen: Apocalypsofie met Lisa Doeland en Paul Verhaeghe
Zondag 10 maart | De Kleine Post | 13.30 uur - 14.30 uur
Tickets & info
Alsof een overwinning van het Vlaams Belang en Geert Wilders nog geen doem genoeg is, confronteert Lisa Doeland ons in haar boek Apocalypsofie met het illusoire karakter van de ‘Groene droom’. Filosoferen is leren om te sterven, stelden onder andere Socrates en Montaigne. In tijden van ecologische catastrofe moeten we echter niet alleen met onze sterfelijkheid om leren gaan, maar ook met onze ‘uitsterfelijkheid’. Hoe kan de filosofie ons leren om uit te sterven? Paul Verhaeghe las het boek en schreef er een bevlogen en geëngageerde bespreking over op zijn boekenblog, (trouwens een extra tip: abonneer je op zijn nieuwsbrief, heel sober, maar altijd erg waardevol). Op FAAR ontmoeten ze elkaar op het podium.
8. Witruimte
Zaterdag 9 en zondag 10 maart | Kleine Foyer | 10.00 uur tot 17.00 uur
Gratis, ruimte om stil te staan en stil te zijn
want het is in onze sprakeloosheid
dat wij elkaar het best verstaan
Dit zijn de slotverzen van 'Witruimte' van Maud Vanhauwaert, het gedicht dat ze schreef om de leegte te kaderen die je soms kan voelen als je geen woorden meer hebt om aan je machteloosheid te geven, om ruimte te maken voor momenten dat sprakeloosheid heerst. Tijdens FAAR nodigen we iedereen uit in onze 'Witruimte' voor een moment van rust en stilte, om te zitten met onze machteloosheid, om te rouwen en verdrietig te zijn, een ruimte waar het mogelijk is om even geen woorden te hebben of meningen.
Zoals Martha Claeys schreef in haar column: 'Rouwen is een daad die het verlies erkent. Rouw is een verzet tegen het dehumaniseren, tegen het schouderophalend aanvaarden van de dood.' Wees welkom.