Maud Vanhauwaert cureert het Poëziejaar 2023 in Veurne

De West-Vlaamse stad Veurne legt in 2023 het accent op poëzie. Als ereburger neemt Maud Vanhauwaert een centrale rol in, waarbij ze vooral andere dichters mee in de kijker wil zetten. 

In het verleden hebben verschillende dichters en schrijvers Veurne beschreven en geprezen in hun teksten. Sinds 2018 zet ereburger en dichter Maud Vanhauwaert deze nobele taak verder. Haar 5-jarig ereburgerschap is dan ook het ideale moment voor een volledig jaar gewijd aan de poëzie. Diverse literaire activiteiten worden doorheen het jaar georganiseerd met poëzie als uitgangspunt in een artistieke samenwerking met Maud Vanhauwaert.

Poëziewedstrijd

Alle Veurnaars en mensen van buitenaf die geraakt zijn door Veurne worden opgeroepen om de pen in de hand te nemen om zelf een gedicht, geïnspireerd door Veurne, te schrijven. De winnende gedichten worden vereeuwigd in een publicatie én de winnende dichters worden uitgenodigd op het poëziefestival in september.  Meer informatie en deelname via de website van Veurne.

Residentiedichters

Vier dichters worden uitgenodigd om residentie te houden in een deelgemeente van Veurne. Ze krijgen de opdracht om zich door hun verblijf te laten inspireren om een gedicht te schrijven over Veurne. De locatie en unieke ervaring van elke dichter zullen mee het gedicht kleuren.

Tijdens deze week geeft de dichter ook een workshop in een Veurnse school en zal er ook een publiek  optreden zijn samen met Maud Vanhauwaert. Volgende dichters gaan residentie houden te Veurne: Simone Atangana Bekono, Gerard Herman, Ruth Lasters en Iduna Paalman.  

Poëziefestival

Ode aan de taal wordt gebracht tijdens een heus poëziefestival op zondag 10 september 2023. Het idyllische Vaubanpark wordt omgetoverd tot een ruimte waar je actief met woord, literatuur en poëzie aan de slag kan gaan. Het doel? Net zoals gedurende het gehele jaar de Veurnaar en de ruime bezoeker in contact brengen met poëzie in haar diverse vormen.

Op poëziewandeling

Wil je poëzie aan een meer sportieve activiteit koppelen? Dan kan je deze ook al wandelend ervaren. Zo neemt de ‘3 dorpen, 3 wandelingen’  je mee door Veurnse deelgemeenten. In het voorjaar zullen poëziepanelen toegevoegd worden aan de wandelroutes.  

Mag het wat kunstzinniger? Dan staan zowel Toeren & Loeren als de kunstenwandeling van vereniging het Zonnepalet ism Dialectgenootschap Bachtn de Kuupe in teken van poëzie.

Nog meer goesting in poëzie?  Ontdek welke activiteiten er nog in het teken van poëzie staan op www.veurne.be/nl/visit-veurne

Vorige
Vorige

Maud Vanhauwaert werkt aan haar eerste roman

Volgende
Volgende

Tekst ‘De Störm’ gratis aangeboden als e-book