FAAR 2023 met Binu Singh, Elisabeth Lucie Baeten en Arnon Grunberg

Na een succesvolle eerste editie in maart 2022, verlicht FAAR van 10 tot 12 maart terug verschillende locaties in Oostende met een brede mix van activiteiten. De baseline van het boekenfestival is opnieuw ‘denken over morgen’. Drie denkers staan centraal, zij mogen zich een weekend lang ‘Verrekijker’ noemen: kinderpsychiater Binu Singh, scenariste Elisabeth Lucie Baeten en schrijver Arnon Grunberg. Tijdens het openingsdebat op 10 maart 2023 in De Grote Post presenteren ze hun inzichten.

Oostende profileert zich met vaste waarden als Theater aan ZeeFilmfestival Oostende en The Crystal Ship – Street Art Festival als dé cultuurstad aan zee. Met FAAR voegt Oostende sinds 2022 ook een kwalitatief hoogstaand literair festival toe aan het jaarlijkse cultuuraanbod. Uniek in het Nederlandstalig gebied is de uitgesproken keuze voor non-fictie: er is geen ander festival dat zo expliciet inzet op dit genre, terwijl het toch al jaren een van de sterkhouders is van de boekenverkoop in Vlaanderen en Nederland.

Tijdens FAAR worden auteurs in de kijker gezet door een mix van auteurslezingen, workshops, interviews, panelgesprekken, (literaire) proeverijen en een aantal nieuwe eigenzinnige formats op verschillende locaties in Oostende. De Grote Post is het kloppende hart waar de bezoekers, naast een uitgebreid programma, ook een pop-up boekhandel zullen vinden en boeken kunnen laten signeren tijdens tal van signeersessies. Andere locaties zijn onder meer De Cierk, Thermae Palace, IOBZ, ‘t Leeshuus, Bibliotheek Kris Lambert en KAAP.

Curatoren van het festival zijn opnieuw Guinevere Claeys, Ellen Van Tichelt en Lies Poignie: 

FAAR brengt ook in 2023 de auteurs en boeken voor het voetlicht die een eigenzinnige kijk hebben op de wereld. Denken over morgen is nog steeds onze baseline, maar de toekomst vormgeven lukt niet met denken alleen: het publiek van FAAR wordt uitgedaagd om de handen uit de mouwen te steken en de benen te strekken. De zee is daarbij onderwerp en context tegelijk. Ze is de rode draad die alle verschillende onderdelen van het programma met elkaar verbindt.

Burgemeester Bart Tommelein is zeer verheugd met deze tweede editie van het non-fictieboekenfestival:

De eerste editie van FAAR gaf duidelijk het potentieel aan van dit nieuwe evenement. Het past perfect in de cultuuragenda van onze stad en is een aanvulling op de reeds bestaande evenementen. Oostende is een stad met een open vizier en daardoor dus de perfecte plaats om een licht te werpen op verschillende relevante thema’s.

Openingsavond FAAR

FAAR opent het festival op 10 maart 2023 met drie denkers, die zich een weekend lang ‘Verrekijker’ mogen noemen: Binu Singh, Elisabeth Lucie Baeten en Arnon Grunberg stellen hun blik scherp op de maatschappelijke horizon en brengen voor het voetlicht wat ze zien. Alle drie beschikken ze over de gave om woorden te geven aan de onderstroom. Wat valt hen op? Wat zien zij wat wij niet zien? Wat is vandaag onderbelicht? Waarover moeten we praten als we het over morgen hebben?

Hun statements zijn ‘conversation starters’: elk statement wordt voorgelegd en besproken door een panel dat meedenkt. Guinevere Claeys is gastvrouw van dienst.

Enkele andere namen die zeker zullen opduiken in het programma van FAAR zijn onder andere Marian Donner, Tom Lanoye, Nina Mouton, Jean Blaute, Fleur Pierets, Geert Sels, Ann Wauters en Wim Distelmans. Het volledige programma wordt bekend gemaakt half januari.

Campagnebeeld

Voor de affiche van FAAR werkte illustrator Wide Vercnocke een spannend en uitdagend beeld uit. Met de zee als uitvalsbasis stelt FAAR de blik scherp op de maatschappelijke horizon. Nieuwsgierig en gretig vooruitblikkend, met een open boek in de hand, speurt FAAR naar onderbelichte, urgente thema's.

Programma en ticketverkoop

Tickets voor de openingsavond op 10 maart 2023 kosten € 15,00 en zijn vanaf nu al te koop via de website van FAAR Oostende

Het volledige programma komt midden januari online.

Vorige
Vorige

Tom Lanoye met ‘De draaischijf’ op de shortlist voor De Boon: stem mee!

Volgende
Volgende

Maud Vanhauwaert is meter van de ‘Weesgedichten’